czwartek, 19 września 2013

Pasta alla Norma - 4 porcje

         Pastę alla Norma jedliśmy pierwszy raz będąc na Sycylii, nie wiedząc jeszcze wtedy, że jej przyrządzenie jest bardzo proste
a smak fenomenalny.
Natychmiast po powrocie zabraliśmy się za jej przyrządzenie w naszej kuchni. Od tego czasu często gości na naszym stole.
Do prawdziwej włoskiej pasty alla Norma należy użyć sera ricotta salata, jest to jej  sałatkowa  odmiana, bardziej twarda. 
Niestety, jej kupienie w naszym mieście jest dość trudne, dlatego zmodyfikowaliśmy trochę przepis i używamy parmezanu.

Potrzebujesz:

2 bakłażany
2 ząbki czosnku
500g pomidorów w puszce
500g makaronu spaghetti
100g parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
bazylia około 14 listków
sól 
pieprz



Bakłażany umyj, pokrój na półcentymetrowe plastry, osól, poczekaj chwilę, opłucz, wytrzyj bakłażany ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej połowę oliwy z oliwek, usmaż bakłażany na złoty kolor, wyłóż na ręcznik papierowy,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, pokrój w paski około centymetrowe.
Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wrzuć czosnek pokrojony na drobne kawałki,podsmaż chwilę.
Dodaj pomidory, smaż około 30 minut, aż pomidory się rozpadną. Jeżeli używasz pomidorów w całości, przetrzyj sos przez sito.
Ja używam pomidorów krojonych, szybciej się rozpadają.
Dodaj połowę bazylii, bakłażany, sól i pieprz do smaku.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odlej wodę.
Dodaj makaron do sosu pomidorowego i bakłażanów, delikatnie wymieszaj.
Wyłóż na talerze,utrzyj parmezan na tarce o grubych oczkach, posyp makaron serem, ozdób danie bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz