niedziela, 8 września 2013

Crumble z brzoskwiń z rodzynkami -4 porcje

Crumble robię zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na placek, a mam mało czasu. 
To najszybszy sposób żeby zjeść coś co kojarzy się z ciastem.

Potrzebujesz:

Kruszonka:

50g masła 
100g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki brązowego 

Masa owocowa:

5 brzoskwiń
50g rodzynek
laska wanilii 
2 łyżki mąki kukurydzianej 





Do miseczki wrzucamy mąkę,proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Zagniatamy ręką. Wkładamy do foliowego woreczka i mrozimy,żeby masa stwardniała.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki, dzielimy na kawałki.
Rodzynki parzymy( zalewamy na chwile wrzącą wodą po 3 minutach odcedzamy), wrzucamy do brzoskwiń i obtaczamy owoce w mące kukurydzianej.
Dodajemy wanilię (około 5 cm) wyskrobując pestki ze środka.
Przekładamy masę owocową do kokilek.
Wyjmujemy kruszonkę z zamrażalnika i ucieramy na wierzch na tarce na grubych oczkach.
Pieczemy około 20 minut.Podajemy na ciepło.




                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz