niedziela, 22 września 2013

Bruschetta z pomidorami - włoskie grzanki z pomidorami



    Od tygodnia moje myśli zaprzątała bruschetta, więc kiedy kupiliśmy na targu piękne czerwone pomidory, pobiegłam do domu zrobić małą przekąskę. 
Proste, a jakie pyszne no i może jakoś doczekam do kolacji.

Potrzebujesz:

pieczywo pszenne bagietka  lub kawiorek
3 pomidory
1 ząbek czosnku
10 liści bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
sól
pieprz





Nagrzej piekarnik na 180 stopni. pieczywo pokrój na centymetrowe kromki, włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut żeby zrobiły się złote. 
Włosi używają specjalnego pieczywa na bruschette, niestety u nas nie udało mi się go kupić, więc używam bułki paryżanki.
Jeśli nie masz piekarnika możesz zrobić to samo używając patelni, uważając żeby grzanki się nie przypaliły. 
W tym czasie pokrój pomidory w małe kosteczki, a bazylię posiekaj.
Czosnek obierz i przekrój na pół, wyjmij grzanki z piekarnika i natrzyj czosnkiem każdą z osobna.
Pomidory wrzuć do miseczki dodaj połowę oliwy, połowę bazylii, pieprz i sól. 
Nie oszczędzaj na oliwie, im oliwa lepszej jakości tym grzanki będą smaczniejsze. 
Grzanki polej pozostałą oliwą, wyłóż na nie pomidory, posyp pozostałą bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz