wtorek, 31 grudnia 2013

Sałatka z gorgonzolą,winogronami gruszką i orzechami na rukoli

       Sałatka, która kojarzy mi się z Sylwestrem, chociaż nadaje się na różne okazje.
Skąd takie skojarzenie?
Znajomi przyżądzili ją nam kiedyś podczas wyjazdu w dniu Sylwestra przekomarzając się o składniki sosu, w końcu jednak doszli do porozumienia, a sałatka była pyszna.
Po długich namowach zdradzili mi jej składniki, a sos, no cóż zrobiłam po swojemu i od tej pory jest to jedna z moich ulubionych sałatek.


Potrzebujesz:

1/2 opakowania rukoli
200g  winogron czerwonych
100g sera pleśniowego np: gorgonzola
150g odcedzonych gruszek z puszki
50 g obranych orzechów włoskich

dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz








Rukolę umyj osusz i wyłóż na talerze lub półmisek, winogrona pokrój 
na połówki wrzuć na sałatę.
Gruszki odcedź na sitku, pokrój na kawałki i wrzuć do środka.
Ser pokrusz do sałatki,orzechy pokrój na kawałki i dodaj do środka.
Oliwę,cytrynę, miód i musztardę  wmieszaj , dodaj sól i pieprz do smaku,polej dressingiem sałatkę i gotowe!




1 komentarz:

  1. Rzeczywiście świetna na Sylwestra, ale na pewno równie dobrze sprawdzi się na kolację :)
    Uwielbiam takie słodko-słone połączenia!

    OdpowiedzUsuń