czwartek, 12 grudnia 2013

Zielone curry - 2 porcje


     Szybki przepis na azjatyckie curry. 
Pastę kupisz w sklepie z azjatycką żywnością, my swoją przywieźliśmy z Berlina, ale obecnie nie ma problemu z jej kupnem.


Potrzebujesz:

2-4 łyżki zielonej pasty curry
2 łyżki oleju
400ml mleka kokosowego
250g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek
2 łyżki sosu rybnego
60g cukini lub bakłażana
100g zielonej fasolki
1/2 papryczki chili opcjonalnie
1/2 pęczka kolędry
150g ryżu 
100g pomidorków koktajlowych opcjonalnie





Rozgrzej olej na patelni, dodaj pastę curry, smaż 1 minutę.
Dodaj mleko kokosowe, gotój  jeszcze około 1 minuty.
Pokrój kurczaka na kawałki wrzuć na patelnię.
Kiedy mięso się podgotuje dodaj sosu rybnego, pokrojoną w kostkę cukinię lub bakłażana oraz fasolkę, smaż jeszcze 4 minuty. 
Jeśli lubisz ostry smak dodaj chili,jednak uważaj bo pasta może być ostra.
Ugotuj ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja używam ryżu jaśminowego.
Wyłóż ryż oraz curry z patelni na talerze.
Pomidorki podziel na połówki, ozdób  nimi danie.
Curry posyp posiekaną kolędrą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz