Szybki przepis na azjatyckie curry.
Pastę kupisz w sklepie z azjatycką żywnością, my swoją przywieźliśmy z Berlina, ale obecnie nie ma problemu z jej kupnem.
Potrzebujesz:
2-4 łyżki zielonej pasty curry
2 łyżki oleju
400ml mleka kokosowego
250g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek
2 łyżki sosu rybnego
60g cukini lub bakłażana
100g zielonej fasolki
100g zielonej fasolki
1/2 papryczki chili opcjonalnie
1/2 pęczka kolędry
150g ryżu
100g pomidorków koktajlowych opcjonalnie
Dodaj mleko kokosowe, gotój jeszcze około 1 minuty.
Pokrój kurczaka na kawałki wrzuć na patelnię.
Kiedy mięso się podgotuje dodaj sosu rybnego, pokrojoną w kostkę cukinię lub bakłażana oraz fasolkę, smaż jeszcze 4 minuty.
Jeśli lubisz ostry smak dodaj chili,jednak uważaj bo pasta może być ostra.
Ugotuj ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja używam ryżu jaśminowego.
Wyłóż ryż oraz curry z patelni na talerze.
Pomidorki podziel na połówki, ozdób nimi danie.
Curry posyp posiekaną kolędrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz