poniedziałek, 16 grudnia 2013

Aniołki - ciasteczka migdałowe z imbirowo -czekoladowymi skrzydełkami

          

     U mnie już świątecznie, kolejny przepis na świąteczne ciasteczka.
Podczas pieczenia w domu pięknie pachnie świętami,pięknie opakowane ciasteczka mogą być również miłym dodatkiem do świątecznych życzeń.




Potrzebujesz:

ciasto:

75 g mielonych migdałów

175 g mąki

125 g zimnego masła

60 g drobnego cukru

1 jajko

szczypta zmielonej gałki muszkatałowej

odrobina mąki  do rozwałkowywania


glazura:


150 g białej czekolady lub kuwertury

70 g kandyzowaneg imbiru

1 łyżka cukru

            Zmielone migdały lekko zrumień na teflonowej patelni ciągle mieszając potem  zostaw je do przestygnięcia.
Mąkę, migdały, płatki masła, cukier, jajko i gałkę muszkałową. przełóż 
do miski, wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć gładkie ciasto.

Podziel ciasto na dwie części  i zawiń w folię.
Włóż  na 1 godzinę do lodowki, żeby trochę stwardniało.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg 160 stopni)
Ciasto wyjmij z lodówki i  szybko zagnieć.

Na posypanej maką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 mm, wytnij foremką ciasteczka.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz około 13 minut na kolor jasnozłoty.






Ciasteczka wystudź, w tym  czasie zrób glazurę:
Czekoladę pokrój w kawałki i rozpuść w kapieli wodnej.
Imbir drobno posiekaj, wymieszaj kawałki z cukrem, aby sie nie posklejały, czekoladą namaluj skrzydelka i udekoruj pokrojonym imbirem.

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, są takie niewinne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna foremka do ciasteczek i same ciacha, ja także uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń