piątek, 1 listopada 2013

Ragu alla bolognese - 4 porcje


        Oryginalny przepis na sos do makaronu pochodzacy z książki Cucchiaio d'argento "srebrna łyżka", odpowiednika naszej Kuchni Polskiej, która kiedyś była w każdym domu.
Ilu Włochów tyle wersji tego przepisu, ja wybrałam opcje z winem.
Sos jest podstawą zapiekanek np.lasagnie, można go podawać również
z makaronem tagiatelle, spaghetti lub penne.

Potrzebujesz:

40 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średniej wielkości cebula
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
250g mięsa mielonego  wołowego
250g mięsa mielonego wieprzowego
4 łyżki przecieru pomidorowego 
1 szklanka wody
sol i pieprz
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
natka pietruszki
100g parmezanu
500g makaronu spaghetti




      Warzywa pokrój w drobną kostkę, w rondelku rozgrzej masło 
i oliwę z oliwek, dodaj posiekane warzywa i duś na małym ogniu przez około 10 minut.
Dodaj mięso mielone i mieszaj do momentu, aż warzywa zmiękną, 
a mięso lekko się zrumieni.
Jeśli lubisz smaki bardziej wytrawne, możesz dodać pod koniec smażenia mięsa z warzywami kieliszek wytrawnego czerwonego wina,koniecznie odparuj wino, żeby pozostał tylko smak, a nie procenty.
Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w szklance wody i dodaj do garnka,    
następnie przykryj szczelnie pokrywką i duś na małym ogniu, przez minimum 1 i 1/2 godziny. Ja gotuję około 2 godzin.
Mieszaj od czasu do czasu i ewentualnie dodaj odrobinę wody,
sos nie powinnien być wodnity, tylko raczej konsystencji pasty.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron odlej, możesz wrzucić  makaron do sosu i wymieszać lub wyłożyć na talerze.
Udekoruj posiekaną drobno pietruszką, opcjonalnie bazylią 
i utartym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz