środa, 6 listopada 2013

Tarta z porem i boczkiem

          Moja ulubiona tarta, szczególnie w okresie jesiennym,
może być na słodko, ostra lub łagodna.
Ciasto przygotowuje się zawsze podobnie, a nadzienie można komponować według uznania. 
Ja najbardziej lubię z porem i gałką muszkatałową, boczek dodaje w zależności od nastroju.


Potrzebujesz:


ciasto:

200g mąki
125g masła
1 żółtko
50ml wody
szczypta soli

nadzienie:

2 średnie pory
200g boczku
1 łyżka oleju
250ml śmietany
2 jajka
gałka muszkatałowa 
pieprz
sól
5 szt pomidorków koktajlowych do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji





      Wysyp na stolnicę lub do miski wszystkie składniki na ciasto wraz z masłem pokrojonym na kawałki, posiekaj całość nożem i szybko zagnieć, owiń ciasto folią spożywczą, włóż do lodówki.
Pory przekrój wzdłuż, potem pokrój na niezbyt grube plastry,
a boczek pokrój w kostkę.
Po około godzinie wyjmij ciasto z lodówki, ugnieć płaski placek
i rozwałkuj na wielkość posiadanej blaszki do tarty.
Wyłóż blszkę ciastem, ewentualny nadmiar ciasta przytnij do brzegu blaszki lub naczynia.
Nagrzej  piekarnik do 180 stopni.
Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć boczek i podsmaż na złotawy kolor, dodaj por i smaż, aż się zeszkli i zmięknie.
Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika, na wierzch połóż papier do pieczenia i wysyp fasolę lub specjane kuleczki, żeby obciążyć ciasto.   
                                                                              


Jeśli nie masz fasoli lub kuleczek nakłuj ciasto dość gęsto widelcem.
Piecz 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez, żeby ciasto miało złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika.
Wymieszj w miseczce śmietanę z jajkiem, dodaj utartą gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku.
Na ciasto wyłóż pory z boczkiem,zalej płynnymi składnikami.
Wstaw do piekarnika ponownie na około 45 minut, żeby utwożyła się skorupka.
Kiedy tarta jest gotowa, udekoruj pomidorkami koktajlowymi 
i pietruszką, jeśli chcesz.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Dawno już nie robiłam - trzeba sobie przypomnieć ten smak:)

    OdpowiedzUsuń