może być na słodko, ostra lub łagodna.
Ciasto przygotowuje się zawsze podobnie, a nadzienie można komponować według uznania.
Ja najbardziej lubię z porem i gałką muszkatałową, boczek dodaje w zależności od nastroju.
Potrzebujesz:
ciasto:
200g mąki
125g masła
1 żółtko
50ml wody
szczypta soli
nadzienie:
2 średnie pory
200g boczku
1 łyżka oleju
250ml śmietany
2 jajka
gałka muszkatałowa
pieprz
sól
5 szt pomidorków koktajlowych do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
Wysyp na stolnicę lub do miski wszystkie składniki na ciasto wraz z masłem pokrojonym na kawałki, posiekaj całość nożem i szybko zagnieć, owiń ciasto folią spożywczą, włóż do lodówki.
Pory przekrój wzdłuż, potem pokrój na niezbyt grube plastry,
a boczek pokrój w kostkę.
a boczek pokrój w kostkę.
Po około godzinie wyjmij ciasto z lodówki, ugnieć płaski placek
i rozwałkuj na wielkość posiadanej blaszki do tarty.
Wyłóż blszkę ciastem, ewentualny nadmiar ciasta przytnij do brzegu blaszki lub naczynia.
Wyłóż blszkę ciastem, ewentualny nadmiar ciasta przytnij do brzegu blaszki lub naczynia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć boczek i podsmaż na złotawy kolor, dodaj por i smaż, aż się zeszkli i zmięknie.
Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika, na wierzch połóż papier do pieczenia i wysyp fasolę lub specjane kuleczki, żeby obciążyć ciasto.
Piecz 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez, żeby ciasto miało złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika.
Wymieszj w miseczce śmietanę z jajkiem, dodaj utartą gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku.
Na ciasto wyłóż pory z boczkiem,zalej płynnymi składnikami.
Wstaw do piekarnika ponownie na około 45 minut, żeby utwożyła się skorupka.
Kiedy tarta jest gotowa, udekoruj pomidorkami koktajlowymi
i pietruszką, jeśli chcesz.
i pietruszką, jeśli chcesz.
Uwielbiam! Dawno już nie robiłam - trzeba sobie przypomnieć ten smak:)
OdpowiedzUsuń