piątek, 15 listopada 2013

Bułeczki dyniowe

     Co może być lepszego, niż  świeże bułki na śniadanie, a ponieważ trwa jeszcze sezon na dynie, zrobiłam bułeczki dyniowe. 


Potrzebujesz:

20g masła
300ml  mleka
40g drożdży
2 łyżki cukru
2 1/2  łyżeczki soli
650g  mąki 
mąka do posypania
1 jajko
1/2 szklanki startej dyni
1/2 filiżanki wody
50g pestek dyni




Do letniego mleka dodaj drożdże i cukier i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Odstaw do wyrośnięcia. 
W tym czasie rospuść masło w rondelku.
Do drugiej miski wsyp mąkę i 1 1/2 łyżeczki soli, dodaj jako, stopione masło i wyrośnięty roszczyn z drożdży oraz dynię.
Pozostałą sól wymieszaj z połową filiżanki wody, będzie potrzebna do posmarowania bułeczek.
Wyrób ciasto, ja wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego około 10 minut. Przykryj ściereczką i zostaw około 30 minut do  wyrośnięcia. 
Po tym czasie zagnieć ciasto chwilę ręką, podziel na 10 części, uformuj bułeczki.
Wyłóż blachę papierem, ułóż bułeczki w odstępach na blasze, 
bo jeszcze urosną. 
Posmaruj każdą bułkę wodą z solą i posyp pestkami dyni.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przykryj  bułeczki ściereczką i zostaw 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Włóż do piekarnika i piecz około 15 minut, aż się zarumienią.



2 komentarze:

  1. Zgadzam się - domowe bułeczki nie mają sobie równych! Kradnę przepis :D
    Będę zaglądać częściej (;

    OdpowiedzUsuń