Potrzebujesz:
20g masła
300ml mleka
40g drożdży
2 łyżki cukru
2 1/2 łyżeczki soli
650g mąki
mąka do posypania
mąka do posypania
1 jajko
1/2 szklanki startej dyni
1/2 szklanki startej dyni
Do letniego mleka dodaj drożdże i cukier i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie rospuść masło w rondelku.
Do drugiej miski wsyp mąkę i 1 1/2 łyżeczki soli, dodaj jako, stopione masło i wyrośnięty roszczyn z drożdży oraz dynię.
Pozostałą sól wymieszaj z połową filiżanki wody, będzie potrzebna do posmarowania bułeczek.
Wyrób ciasto, ja wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego około 10 minut. Przykryj ściereczką i zostaw około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagnieć ciasto chwilę ręką, podziel na 10 części, uformuj bułeczki.
Wyłóż blachę papierem, ułóż bułeczki w odstępach na blasze,
bo jeszcze urosną.
bo jeszcze urosną.
Posmaruj każdą bułkę wodą z solą i posyp pestkami dyni.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przykryj bułeczki ściereczką i zostaw 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Włóż do piekarnika i piecz około 15 minut, aż się zarumienią.
Zgadzam się - domowe bułeczki nie mają sobie równych! Kradnę przepis :D
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać częściej (;
Cieszę się:)
Usuń