piątek, 18 października 2013

Kotleciki z ciecierzycy (2-3 porcje)

       Od kiedy prowadzę bloga przyjaciele, którzy kochają gotowanie  tak jak ja, zdradzają mi swoje popisowe przepisy.
Dzisiaj Romkowe kotleciki z ciecierzycy, które co najmniej raz w miesiącu goszczą na naszym stole.
Przygotowanie jest banalnie proste, robimy je zawsze gdy nie mamy ochoty na mięso, a chcemy zjeść coś smażonego.
Podajemy z kuskusem, miętą, pomidorami i sosem jogurtowo ziołowym, ale z każdym sosem jaki wymyślisz będą dobre. 


Potrzebujesz:

800g (2 puszki) ciecierzycy 
200g świeżego szpinaku
200g sera feta
2 jajka
1 pęczek mięty
1 papryczkę chili
70g tartej bułki
4 łyżki oleju
sól
pieprz


        Ciecierzycę odsącz na sitku,szpinak sparz gorącą wodą.
Wrzuć do blendera ciecierzyce, szpinak, fetę i zmiksuj na masę, przełóż do miseczki.
Miętę drobno posiekaj, dodaj do masy, dodaj również drobno pokrojoną papryczkę chili i wymieszaj.
Wrzuć do masy jajka i tartą bułkę, wymieszaj.Przypraw solą i pieprzem.Rozgrzej olej na patelni.
Uformuj z masy małe kuleczki, spłasz je trochę i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Gotowe.
My podajemy z sosem jogurtowym,do którego dodajemy miętę i ewentualnie ząbek czosnku, jeśli mamy ochotę na czosnek.




2 komentarze: