poniedziałek, 21 października 2013

Chutney żurawinowo- pomarańczowy


                Chutney pochodzi z Indii do Europy przywieźli je Anglicy, którzy mają zamiłowanie do smaku kwaśno - słodkiego. To właśnie oni wymyślili, żeby konserwować gotowe chutney w słoiczkach, zamiast jak w Indiach przygotowywać je do każdego posiłku od nowa.
Chutney pasuje świetnie do mięs pieczonych, dziczyzny, drobiu a także serów.
Nadaję się również do kotletów schabowych w panierce, które w Austrii podaje się z gałązką pietruszki, cząstką cytryny i dodatkiem żurawiny.


Potrzebujesz:
250g żurawiny świeżej lub mrożonej
1 średnia cebula
2 kwaśne jabłka
50 ml soku pomarańczowego
50 ml octu jabłkowego
150g cukru żelującego 2:1
3cm imbiru
pieprz
sól



          Żurawinę opłucz i przebierz, a następnie odcedź na sitku.
Jabłka obierz i wydrąż  gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę lub drobne słupki.
Cebulę obierz i poszatkój w drobną kosteczkę.
Kawałek imbiru wielkości 2-3 cm obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu  przełóż do garnka i pozostaw na około 2 godziny aby  naciągneły.
W międzczasie możesz przygotować i wysterylizować słoiczki 4-5 sztuk
Zawartość  garnka doprowadź do wrzenia i gotój 8 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotowe Chutney doprawić do smaku  solą i pieprzem.
Zawartość przelej do słoiczków zakręcić i postaw na pokrywce.
Po 5 minutach odwróć i jeszcze raz sprawdź czy słoiczki sa dobrze dokręcone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz