Konfitura żurawinowa na czerwonym winie, jest doskonała do drobiu i pieczonych mięs, a także na słodko do deserów i ciast.
Świetnie pasuje też do sera camembert lub brie.
Potrzebujesz:
3 kg żurawin
1l czerwonego wina
750g cukru
750g cukru 2:1
10 goździków
1/3 laski cynamonu
Wino z goździkami,
kawałkiem cynamonu
i normalnym cukrem, wrzuć do garnka, doprowadź do wrzenia, dodaj przebrane i umyte żurawiny.
Gotuj w otwartym garku na małym ogniu przez 45 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Po tym czasie dodaj cukier żelujący i gotuj około 10 minut
nie doprowadzając do wrzenia.
Przełuż gotową konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcić i postaw wieczkiem do dołu na 15 minut, potem odwróć.
Słoiczki powinny się zawekować. Sprawdź jeszcze czy słoiczki są dobrze dokręcone.
nigdy nie jadłam.. Ale szkoda, wygląda super :) no i żurawina-taaaka pyszna!
OdpowiedzUsuń