niedziela, 6 października 2013

Konfitura z żurawin


        Konfitura żurawinowa na czerwonym winie, jest doskonała do drobiu i pieczonych mięs, a także na słodko do deserów i ciast. 
Świetnie pasuje też do sera camembert lub brie.


Potrzebujesz:

3 kg żurawin
1l czerwonego wina
750g cukru
750g cukru 2:1
10 goździków
1/3 laski cynamonu


Wino z goździkami,
kawałkiem cynamonu 
i normalnym cukrem, wrzuć do garnka, doprowadź do wrzenia, dodaj przebrane i umyte żurawiny.
Gotuj w otwartym garku na małym ogniu  przez 45 minut, nie doprowadzając  do wrzenia. 
Po tym czasie dodaj cukier żelujący  i gotuj około 10 minut
nie doprowadzając do wrzenia.
Przełuż gotową konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcić i postaw wieczkiem do dołu na 15 minut, potem odwróć.
Słoiczki powinny się zawekować. Sprawdź jeszcze  czy słoiczki są dobrze dokręcone.





1 komentarz:

  1. nigdy nie jadłam.. Ale szkoda, wygląda super :) no i żurawina-taaaka pyszna!

    OdpowiedzUsuń