Kolejny przepis z cudownej książki Jeruzalem.
Purée Świetnie sprawdza sie jako Dip, lub jako przystawka z bagietka lub chlebkiem typu pita.
Niestety za'atar to w Europie trudno dostępne zioło należące do tej samej rodziny aromatycznej jak oregano i tymianek pachnie i smakuje o wiele bardziej intensywnie i ma prawie gryzący w nosie aromat ) Jeśli nie uda wam sie zdobyć oryginału można go w tym przepisie zastąpić mieszanka tymianku i oregano.
Jeśli jakimś cudem uda wam się zdobyć Za'atar można dodawać go do letnich sałatek z pomidorów i ogórków lub wymieszać z oliwa z oliwek i podawać z chlebkiem pita lub bagietką
Potrzebujesz:
500 gram ugotowanych lub upieczonych
i obranych buraczków
2 ząbki
czosnku
1 mała
świeża
lub suszona papryczka chili bez nasion bardzo drobno pokrojona lub pokruszona
250 gram greckiego jogurtu
1 i 1/2 łyżeczki
syropu daktylowego ( można zastąpić
syropem
klonowym lub miodem)
klonowym lub miodem)
3 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżka
przyprawy Za'atar lub mieszanka orygono z tymiankiem
sól
2 cebulki wiosenne pokrojone w skośne
cienkie plasterki
60 gram sera feta lub serka koziego
pokruszonego na drobne kawałeczki
15 gram orzechów laskowych (prażone i grubo posiekane)
15 gram orzechów laskowych (prażone i grubo posiekane)
Jeśli używasz świeżych
buraków, należy je umyć
i ułożyć na foremce żaroodpornej.
Piecz w piekarniku około godziny ( jeśli da się w nie bez problemu włożyć widelec są upieczone) lekko ostudzić, obrać i odłoż, aż kompletnie ostygną.
Piecz w piekarniku około godziny ( jeśli da się w nie bez problemu włożyć widelec są upieczone) lekko ostudzić, obrać i odłoż, aż kompletnie ostygną.
Ja użyłam już
obranych i ugotowanych buraczków, które musisz pokroić na grube kostki i włożyć
do melaksera wraz z jogurtem, oliwą, czosnkiem, chili i zmielić
na gładkie purée.
Przypraw sólą i syropem do smaku, następnie przełóż do miseczki wyrównaj powierzchnię i udekorój cebulką
serem i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz