niedziela, 26 stycznia 2014

Purée z buraczków z jogurtem i za'atarem


Kolejny przepis z cudownej książki Jeruzalem.
Purée Świetnie sprawdza sie jako Dip, lub jako przystawka z bagietka lub chlebkiem typu pita.
Niestety za'atar to w Europie trudno dostępne zioło należące do tej samej rodziny aromatycznej jak oregano i tymianek pachnie i smakuje o wiele bardziej intensywnie i ma   prawie gryzący w nosie aromat  ) Jeśli nie uda wam sie zdobyć oryginału można go w tym przepisie zastąpić mieszanka tymianku i oregano.
Jeśli jakimś cudem uda wam się zdobyć Za'atar można dodawać go do letnich sałatek z pomidorów i ogórków lub wymieszać z oliwa z oliwek i podawać z chlebkiem pita lub bagietką

                             Potrzebujesz:

500 gram ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków

2 ząbki czosnku

1 mała świeża lub suszona papryczka chili bez nasion bardzo drobno pokrojona lub pokruszona

250 gram greckiego jogurtu

1 i 1/2 łyżeczki syropu daktylowego ( można zastąpić syropem 

klonowym lub miodem)



3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przyprawy Za'atar lub mieszanka orygono z tymiankiem
sól
2 cebulki wiosenne pokrojone w skośne cienkie plasterki

60 gram sera feta lub serka koziego pokruszonego na drobne kawałeczki

15 gram orzechów laskowych (prażone i grubo posiekane)


       Jeśli używasz świeżych buraków, należy je umyć i ułożyć na foremce żaroodpornej.
Piecz w piekarniku około godziny ( jeśli da się w nie bez problemu włożyć widelec są upieczone) lekko ostudzić, obrać i odłoż, aż kompletnie ostygną.
Ja użyłam już obranych i ugotowanych buraczków, które musisz pokroić na grube kostki i włożyć do melaksera wraz z jogurtem, oliwą, czosnkiem, chili i zmielić na gładkie purée.
Przypraw sólą i syropem do smaku, następnie przełóż do miseczki wyrównaj powierzchnię i udekorój cebulką serem i orzechami.
Jeśli buraczki lub jogurt są zbyt wodniste, możesz uratować nasz Dip dodając rozgniecionego ziemniaka lub odrobine gęstego purée ziemniaczanego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz