niedziela, 12 stycznia 2014

Penne z cukinią i pomarańczą

           Szybki obiad o dość nietypowym smaku. 
Mi kojarzy się ze słoncem, jako że meteorolodzy twierdzą, że idzie zima, trzeba rzeczywistość odczarować. 
Trochę słońca na talerzu na dziś...


Potrzebujesz:

1 pomarańcza
(skóra i sok)
2 cukinie
50g masła
100g parmezanu
250g makaronu penne



          Cukinie pokrój w plastry,  skórkę z pomarańczy zetrzyj specjalnym przyżądem do obierania skórek lub na tarce.
W garnku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W rondelku stop masło, wrzuć cukinię i startą skórkę pomarańczy, podsmaż chwilę. Do rondelka wciśnij sok z obranej pomarńczy.
Przykryj pokrywką i duś tak długo, aż cukinie zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać od czasu do czasu mieszając.
Makaron odlej i wrzuć do rondelka z cukinią.Wymieszaj dokładnie.
Parmezan zetrzyj na tarce.
Wyłóż potrawę na talerze, posyp parmezanem i gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz