niedziela, 2 lutego 2014

Azjatycka sałatka warzywna z mieloną wołowiną

      Dziś znów kuchnia azjatycka, taki mój powrót do azji, na razie tylko kulinarny...


Potrzebujesz:

30 dkg mielonej wołowiny
2,5 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
3 łyżki posiekanej cebulki wiosennej lub szalotki
Płaska lyzeczka chili ( dla odważnych ) 
 lub 1 papryczka chili drobno pokrojona bez pestek
3 - 4 łyżeczki soku z cytryny lub limetki
3 łyżki tajlandzkiego sosu rybnego 
1/2 łyżeczki cukru
2 marchewki
1 zielony ogórek
1/2 opakowania kiełków rzodkiewki
1/2 pęczka rzodkiewek
sałata lodowa
mięta lub kolędra drobno pokrojona


Mięso smaż na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu 10 - 15 minut.
Powinno tworzyć drobne kuleczki, a cała woda musi odparować.
Przygotuj dressing wrzucając do miski imbir cebulkę sok z cytryny sos rybny, możesz go zastąpić sosem sojowym, cukier chili i szalotkę
Polej usmażone mięso  i dokładnie wymieszaj.
Ułóż na półmisku wyłożonym sałatą lodową i udekorój do wyboru pokrojonymi warzywami ( ogórki zielone, drobno pokrojona marchewka kiełki rzodkiewki,rzodkiewki)
Posyp pokrojoną drobno kolędrą lub miętą.



1 komentarz:

  1. nie jadłam nigdy wołowiny w sałatce,
    A wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń