Potrzebujesz:
30 dkg mielonej wołowiny
2,5 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
3 łyżki posiekanej cebulki wiosennej lub szalotki
Płaska lyzeczka chili ( dla odważnych )
lub 1 papryczka chili drobno pokrojona bez pestek
3 - 4 łyżeczki soku z cytryny lub limetki
3 łyżki tajlandzkiego sosu rybnego
1/2 łyżeczki cukru
2 marchewki
1 zielony ogórek
1/2 opakowania kiełków rzodkiewki
1/2 pęczka rzodkiewek
sałata lodowa
mięta lub kolędra drobno pokrojona
mięta lub kolędra drobno pokrojona
Powinno tworzyć drobne kuleczki, a cała woda musi odparować.
Przygotuj dressing wrzucając do miski imbir cebulkę sok z cytryny sos rybny, możesz go zastąpić sosem sojowym, cukier chili i szalotkę
Polej usmażone mięso i dokładnie wymieszaj.
Ułóż na półmisku wyłożonym sałatą lodową i udekorój do wyboru pokrojonymi warzywami ( ogórki zielone, drobno pokrojona marchewka kiełki rzodkiewki,rzodkiewki)
Posyp pokrojoną drobno kolędrą lub miętą.
nie jadłam nigdy wołowiny w sałatce,
OdpowiedzUsuńA wygląda bardzo zachęcająco :)