poniedziałek, 17 lutego 2014

Azjatyckie czerwone curry z kurczaka z bakłażanem


      Będę monotematyczna, znowu coś azjatyckiego, po prostu tęsknie za piękną pogodą i dziką przyrodą oraz orientalnymi przysmakami, 

a smak potrawy przypomina mi wyjazdy do azji i ta tęsknota staje się bardziej znośna.Kto chociaż raz odwiedził kraje azjatyckie doskonale wie co mam na myśli, ja wybieram zawsze te ciepłe gdzie temperatury są przyjemnie wysokie.
Pastę kupisz w sklepie z azjatycką żywnością i w supermarkecie, nie ma problemu z jej kupnem.


Potrzebujesz:

2-4 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju
400ml mleka kokosowego
250g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek
2 łyżki sosu rybnego
60g  bakłażana
100g kalafiora
1/2 papryczki chili opcjonalnie
1/2 pęczka kolędry
150g ryżu 




Rozgrzej olej na patelni, dodaj pastę curry, smaż 1 minutę.
Dodaj mleko kokosowe, gotój  jeszcze około 1 minuty.
Pokrój kurczaka na kawałki wrzuć na patelnię.
Kiedy mięso się podgotuje dodaj sosu rybnego, pokrojonego bakłażana oraz kalafiora smaż jeszcze 4 minuty. 
Jeśli lubisz ostry smak dodaj chili,jednak uważaj bo pasta może być ostra.
Ugotuj ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja używam ryżu jaśminowego.
Wyłóż ryż oraz curry z patelni na talerze.
Curry posyp posiekaną kolędrą. 












Brak komentarzy: