poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sycylijskie kulki z ryżu na risotto - Arancini di riso


Potrzebujesz:

300g ryżu na risotto
50g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
70g chorizo lub podobnej kiełbasy
100g mozzarelli
50g mrożonego groszku
1 małą cebulę
2 jajka
200g tartej bułki
30g parmezanu utartego
70g masła
700ml rosołku
100g mąki
olej lub oliwa z oliwek
sól i pieprz





Ryż gotować w bulionie przez około 15 minut.
Kiedy płyn wyparuje dodać 30g masła i parmezan, dobrze wymieszać.

Poczekać, aż masa ostygnie, dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać.

Masę wstawić na 2 godziny do lodówki.

Nadzienie: Cebulkę zrumienić na pozostałym maśle, dodac mięso i trochę wody, dusić 20 minut.

Po 20 minutach dodać groszek gotować jeszcze 10 minut.

Salami i mozzarellę pokroić w drobną kostkę.

Na ręce położyć na płasko masę z ryżu,dać łyżeczkę nadzienia,salami, mozzarellę i uformować kulkę.

Mąkę wymieszać z 15 ml wody, zanurzyć kulki, potem opanierować w tartej bułce.Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz