Potrzebujesz:
300g ryżu na risotto
50g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
70g chorizo lub podobnej kiełbasy
100g mozzarelli
50g mrożonego groszku
1 małą cebulę
2 jajka
200g tartej bułki
30g parmezanu utartego
70g masła
700ml rosołku
100g mąki
olej lub oliwa z oliwek
sól i pieprz
Ryż gotować w bulionie przez około 15 minut.Kiedy płyn wyparuje dodać 30g masła i parmezan, dobrze wymieszać.
Poczekać, aż masa ostygnie, dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać.
Masę wstawić na 2 godziny do lodówki.
Nadzienie: Cebulkę zrumienić na pozostałym maśle, dodac mięso i trochę wody, dusić 20 minut.
Po 20 minutach dodać groszek gotować jeszcze 10 minut.
Salami i mozzarellę pokroić w drobną kostkę.
Na ręce położyć na płasko masę z ryżu,dać łyżeczkę nadzienia,salami, mozzarellę i uformować kulkę.
Mąkę wymieszać z 15 ml wody, zanurzyć kulki, potem opanierować w tartej bułce.Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz