niedziela, 10 sierpnia 2014

Konfitura wiśniowa z różą

       Konfitura wiśniowa nadaje się świetnie do herbaty, lodów dorzucam ją również do jogurtu,gdy w domu nie ma świeżych owoców. Zrobienie jej jest banalnie proste, a jeśli masz automat do pieczenia chleba z funkcją przygotowywania konfitur nawet nie musisz tracić czasu mieszając konfiturę.


Potrzebujesz:
2 kg wiśni
ok. 2 opakowania cukru żelującego
1łyżkę płatków róży ( opcjonalnie )
30 ml wody różanej



         Wiśnie umyj, osusz i wydryluj.
Przerzuć do pojemnika maszyny do chleba,dodaj płatki róż,wodę różaną i cukier żelujący( ilość cukru zgodna z ilością podaną na opakowaniu na kg owoców)Wybierz program konfitury, ja w swojej maszynie włączam go dwukrotnie, wiśnie muszą zmięknąć.
Przelej do wyparzonych słoiczków.Obróć je do góry dnem, na około 
15-30 min, aż słoiczki się zawekują.


2 komentarze:

  1. Musiała pachnieć obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, różna musiała dodawać niesamowitego charakteru, ciekawi mnie ten smak!: )

    OdpowiedzUsuń