Potrzebujesz:
1,5 kg ziemniaków
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru
około 1 kg truskawek
50g masła
sól
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odlej wodę, rozetrzyj na purré
i tu techniki są różne: niektórzy mielą maszynką do mięsa, inni trą na tarce, rozgniatają w prasce do ziemniaków, a ja po prostu poprosiłam męża o rozduszenie drobno tłuczkiem do ziemniaków.
Truskawki umyj usuń szypułki i osusz na sitku.
Po wystygnięciu ziemniaczanej masy dodaj oba rodzaje mąk i zagnieć na jednolite ciasto.
Następnie uformuj dość gruby wałek i pokrój go na około 2,5 cm kawałki.
Uszykuj miseczkę z połową cukru, w którym obtoczysz truskawki.
Z kawałków ciasta formuj placuszki, na środek połóż obtoczoną w cukrze truskawkę.
Zawiń truskawkę w ciasto i uformuj kulkę,ja robię to na ręce.
Gotowe knedle gotuj we wrzącej osolonej wodzie 2-3 minuty po wypłynięciu.
Stop w rondelku masło, polej nim knedle i posyp pozostałym cukrem.
Możesz podawać, również ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz