wtorek, 24 marca 2015

Pizza pełnoziarnista z rukolą i mozzarelą

                   Nie wiele jest osób, które nie lubią pizzy, przez niektórych nazywanej fast foodem, nie jem jej zbyt często, jednak uważam że zjedzenie raz na jakiś czas pizzy zrobionej ze zdrowych składników nikomu nie zaszkodzi.


Potrzebujesz:

150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
300g mąki pszennej z pełnego ziarna
1/2 paczki suchych drożdży
1/3 opakowania sosu pomidorowego
1/3 opakowania rukoli
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
pieprz i sól
1 mozzarella
200g szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej


Wrzuć do automatu do pieczenia chleba wszystkie składniki, najpierw mokre potem suche, a na końcu drożdże, włącz program ciasto drożdżowe.Automat wykona prace za Ciebie.
Rozwałkuj ciasto nadając mu okrągłą formę i zostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Przeciśnij czosnek przez praskę,pokrój chili  i wymieszaj z sosem pomidorowym
. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż ser pokrojony w plastry oraz ewentualnie inne składniki ,które lubisz oraz połowę szynki parmeńskiej. Piecz 20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
Wyjmij pizze z piekarnika ułóż pozostałą szynkę i rukolę, możesz skropić przed samym podaniem oliwą z oliwek. Bon Appetito!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz