poniedziałek, 12 stycznia 2015

Biała kiełbasa z majerankiem



         W ostatnim czasie ogarnęła nas mania domowej produkcji wędlin, od kilku miesięcy testujemy różne przepisy na kiełbasy szynki balerony itp.
Produkujemy, gotujemy, wędzimy,  pieczemy i z zapałem degustujemy.
Skrzętnie spisujemy rady znawców w tej dziedzinie i sprawdzamy zasłyszane lub znalezione w starych książkach przepisy.
Będę publikować tylko te przepisy, które są proste w wykonaniu,
a smak wędliny podbił nasze serca, a w zasadzie nasze kubki smakowe.

Potrzebujesz:

1,5 kg  wieprzowiny chudej z łopatki lub mięsa od szynki
1,5 kg karkówki dość tłustej
7 dkg soli i 3g saletry 
(lub zaminnie sól peklująca ilość wadług przepisu na opakowaniu)
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody z lodem
jelito cieńkie
3 łyżki majeranku





Chudą wieprzowinę pokrój w bardzo drobną kostkę, a karkówkę przekręć 
przez maszynkę z  drobnym sitkiem, przeciśnij czosnek przez praskę.
Mięsa wrzuć razem do miski, dodaj wodę i dokładnie wyrób mięso, 
aż całkowicie wchłonie wodę i stanie się klejiste. 
Dodaj czosnek i przyprawy oraz sól z saletrą lub sól peklującą.
Odstaw masę do lodówki na kilka godzin, a następnie napełnij jelita masą mięsną ( specjalna nakładka do maszynki do mięsa ) skręcając jelito co jakiś czas, powstaną zgrabne kiełbaski.
Gotowe kiełbaski osusz przez jedną dobę ( ja osuszam trochę ręcznikiem papierowym żeby przyspieszyć  proces.)
Następnie kiełbasę sparz nie gotując, w gorącej nie wrzącej wodzie ok 20 min i gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz